Logo O5B architecten transparant

Werkwijze

De stappen die wij zetten om tot het gewenste resultaat te komen.

Voorfase: kennismaking

Deze fase is altijd vrijblijvend. In een gesprek kunnen we bespreken wat jullie wensen zijn en kunnen wij van onze kant aangeven hoe wij werken. Maar nog veel belangrijker tijdens deze kennismaking is: passen we wel bij elkaar!

Als het goed is gaat het bouwproces een tijd duren en dan is het fijn om een klik te hebben. Het is prettig als jullie al een lijst samenstellen met vragen over het bouwproces zodat we die kunnen doornemen.

Fase 1: schetsontwerp

Na het kennismakingsgesprek brengen wij jullie woonwensen in kaart (Programma van eisen). Daarnaast verzamelen we info die betrekking heeft op de kavel: bestemmingsplan (gemeente) en beeldkwaliteitsplan (welstand). In deze fase bespreken we niet alleen de binnenkant: de routing in een plattegrond, maar ook de buitenkant: de architectuurstijl.

FASE 2: Voorlopig ontwerp (V.O.)

Het schetsontwerp uit fase 1 wordt net zo lang bijgeslepen tot het helemaal naar jullie wens is, om vervolgens tot een voorlopig ontwerp te komen. Er wordt een kleur/materiaalstaat gemaakt en er kan een eerste bouwkostenindicatie gemaakt worden.

Het voorlopig ontwerp wordt met de gemeente en welstand besproken: de zgn. Voortoets. Eventueel zijn er aanpassingen noodzakelijk op basis van deze voortoets.

FASE 3: Definitief ontwerp (+ omgevingsvergunning)

Het voorlopig ontwerp wordt uitgewerkt tot een definitief ontwerp en de aanvraag van de omgevingsvergunning. Bij deze aanvraag verzorgen we ook de benodigde bouwbesluitberekeningen en de BENG berekening. In deze fase verwerken we ook de door de constructeur aangeleverde gegevens in onze tekeningen. De duur van een reguliere omgevingsvergunningsaanvraag is 8 weken.

Vergunningsvrij bouwen
In Nederland mag je best veel bouwen zonder een omgevingsvergunning (bouwvergunning). Denk hierbij aan een aanbouw, een schuur, een tuinhuisje of een dakkapel. Hoeveel m2 je mag bouwen is afhankelijk van de grootte van je kavel en de reeds gebouwde bijgebouwen.

FASE 4: Selectie aannemer

Nu moet er een geschikte aannemer gevonden worden die het project verder oppakt. Alleen uitgaan van de prijs is niet verstandig. O5b architecten kan helpen met het vergelijken en het kiezen van de juiste aannemer. Vaak maken we al op basis van het voorlopig ontwerp een voorselectie waardoor een aannemer snel bij het project betrokken kan worden en al vroeg met het project meeloopt, maar ook de bouw vast kan inplannen.

FASE 5: Uitvoering

Nadat er een overeenkomst is met een aannemer kan er gestart worden met de bouw. Wij kunnen de bouw begeleiden en de planning, bouwbudget en de kwaliteit tijdens de bouw bewaken. De bouwbegeleider zorgt er verder voor dat de juiste keuzes op tijd gemaakt worden zodat de bouw geen vertraging oploopt. Tijdens de bouw is hij altijd beschikbaar voor uw vragen.

 

FAQ

Veel gestelde vragen en antwoorden

Met een architect en zeker met O5b architecten zullen oplossingen bedacht worden die niet standaard zijn. We luisteren goed naar de wensen van de opdrachtgever en gaan creatief om met de opgave. Het is daarbij zeker ook belangrijk dat er een goede klik is tussen u en ons.

We maken verassende en inspirerende ontwerpen. We zorgen dat u als opdrachtgever ontzorgt wordt tijdens het gehele proces. We helpen met vele keuzes maken van materialen tot aannemer.

We werken niet met vaste aannemers. Wel zijn er een aantal aannemers waar we graag mee werken en waarvan we weten dat het prettig is om mee te werken, maar vooral dat ze een hoge kwaliteit leveren. Het is altijd verstandig om naast de kennismaking met een aannemer enkele gerealiseerde projecten van desbetreffende aannemer te bekijken.

De constructeur is een adviseur die ons voorziet van constructieve informatie (bijvoorbeeld dikte vloeren/wanden/kap). Deze informatie wordt in samenspraak met de constructeur in onze technische tekeningen verwerkt. De juiste constructeur zal per project aan het team worden toegevoegd.

We zijn gespecialiseerd in particuliere woningbouw. Dit kan naast volledige nieuwbouw ook de verbouw/aanbouw van een bestaand woonhuis zijn. Verder zijn er ook opdrachten in samenwerking met ontwikkelaars.

De kosten van de architect hangen naast de grootte en de complexiteit van de opgave ook af van welke werkzaamheden we voor u oppakken. Het is altijd maatwerk.

Na een inventarisatie van uw wensen kan pas bepaald worden wat de verschillende fasen gaan kosten. Een opzet van de kosten wordt met de opdrachtgever besproken. We werken met vaste bedragen per fase zodat vooraf heel duidelijk is wat de kosten zijn en wat we voor u kunnen betekenen. Een kennismakingsgesprek is uiteraard gratis en vrijblijvend.

Dit is altijd een lastige vraag om te beantwoorden. Er zijn vele factoren die uiteindelijk de bouwprijs bepalen. De persoonlijke wensen, het woningtype en de techniek in het huis bepalen o.a. de bouwkosten. We kunnen natuurlijk wel op basis van ervaring en de prijs per kuub al vroeg een inschatting maken wat e.e.a. gaat kosten. We houden tegenwoordig rekening bij de bouwkosten voor nieuwbouw tussen de € 650,- / € 750,- incl. BTW per kuub.

We kunnen het hele traject van ontwerp tot oplevering aanbieden. Onze sterke kant is het ontzorgen van de opdrachtgever. Indien nodig zijn er samenwerkingen met verschillende disciplines waaronder een interieurarchitect en enkele bouwbegeleiders.

We werken met verschillende adviseurs samen. Per project kunnen we in overleg een bouwteam samenstellen.  Naast een constructeur, die bijna voor elk project nodig is, kan dat een interieurarchitect, landschapsarchitect of een bouwbegeleider zijn.

Voor een eerste vrijblijvend gesprek is het wenselijk om als opdrachtgever een aantal zaken
voor te bereiden.

– Programma van eisen, dit is uw wensenlijst voor uw nieuwe woning. Deze kunnen we dan samen bespreken
– Kaveltekening
– Eventuele bestaande tekeningen
– Moodboard exterieur/interieur. Bijvoorbeeld referentieplaatjes van Pinterest of uit tijdschriften.

Meer weten over onze werkwijze?

In een kennismakingsgesprek leggen we alles graag vrijblijvend aan jullie uit.